فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش و نوآوری در علوم و صنایع غذایی
سال دهم شماره 3 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • میثم کمیجانی، محبت محبی*، بهروز قرآنی صفحات 235-248
    در این پژوهش نانوالیاف صمغ دانه ریحان/پلی وینیل الکل با استفاده از روش الکتروریسی تهیه گردید. محلول های صمغ دانه ریحان (1 درصد وزنی-حجمی) و پلی وینیل الکل (10 درصد وزنی-حجمی) با نسبت های مختلف 10:90، 20:80، 30:70، 40:60، 50:50، 60:40، 70:30، 80:20 و 90:10 با هم مخلوط و برای الکتروریسی مورداستفاده قرار گرفتند. باتوجه به تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی مشخص شد که نسبت حجمی پلی وینیل الکل (70) به صمغ دانه ریحان (30) بهینه بود. در ادامه غلظت های (0/4، 0/6 و 0/8 درصد وزنی-وزنی) لیکوپن به محلول بهینه اضافه شد و ویژگی های فیزیکی و شیمیایی نانوالیاف صمغ دانه ریحان حاوی لیکوپن موردبررسی قرار گرفت. راندمان درون پوشانی لیکوپن در نانوالیاف در محدوده 91/67-80/04 درصد به دست آمد. ویژگی های فیزیکی و حرارتی نانوالیاف صمغ دانه ریحان حاوی لیکوپن با استفاده از آزمون گرماسنج روبشی افتراقی موردبررسی قرار گرفت. یافته ها نشان داد لیکوپن در فرم آزاد دارای ساختار بلوری بود اما پس از بارگذاری در نانوالیاف صمغ دانه ریحان به فرم آمورف درآمده و یک ساختار همگن را تشکیل داد. نتایج حاصل از آزمون طیف سنجی تبدیل فوریه مادون قرمز بیانگر عدم تعامل شیمیایی بین ترکیبات سازنده و درون پوشانی موفقیت آمیز بود. درون پوشانی لیکوپن در نانوالیاف صمغ دانه ریحان سبب افزایش زیست دسترسی لیکوپن در روده نسبت به حالت آزاد شد. نتایج این پژوهش نشان داد نانوالیاف صمغ دانه ریحان دارای پتانسیل بالایی به عنوان حامل مناسب برای درون پوشانی لیکوپن دارد.
    کلیدواژگان: الکتروریسی، زیست دسترسی، صمغ دانه ریحان، لیکوپن، نانوالیاف
  • حمیده مقامی کیا، وحید حکیم زاده*، اکرم آریان فر، قدیر رجب زاده، مصطفی شهیدی نوقابی صفحات 249-260
    باتوجه به ارزش بالای تغذیه ای ویتامین D3 و ازطرفی ناپایداری آن در شرایط مختلف محیطی و فراوری، لزوم حفظ آن ازطریق تکنیک هایی مانند ریزپوشانی طی مغذی کردن مواد خوراکی با آن حس می شود. در این مطالعه ویتامین D3 در ساختار نیوزوم های بر پایه سورفاکتانت های مختلف (اسپن 60، تویین 20 و 80) و کلسترول با نسبت های (80:20 و 60:40 وزنی/وزنی) با استفاده از روش هیدراسیون لایه نازک-سونیکاسیون انکپسوله شد. مشخص گردید که نیوزوم های تهیه شده با تویین 20 و 80 با نسبت سورفاکتانت به کلسترول (80:20 وزنی/وزنی) از کمترین میانگین اندازه ذرات، کمترین شاخص پراکندگی و بیشترین مقدار پتانسیل زتا برخوردار بودند. همچنین این نمونه ها از کارایی انکپسولاسیون بالا و اندازه ای در حدود مقیاس نانو بودند. تعیین پایداری ویتامین D3 طی 1 ماه نگهداری در دمای یخچال برای نمونه های نانونیوزوم بر پایه تویین 20 و 80 با نسبت سورفاکتانت به کلسترول (80:20 وزنی/وزنی) صورت گرفت. نتایج نشان داد که نانونیوزوم های بر پایه تویین 20 پایداری بیشتری نسبت به نمونه های بر پایه تویین 80 طی 1 ماه نگهداری داشتند. همچنین قابلیت زیست دسترسی ویتامین D3 پس از هضم کامل تحت شرایط شبیه سازی شده دستگاه گوارش موردارزیابی قرار گرفت. براین اساس مشخص شد که قابلیت زیست دسترسی ویتامین D3 در حالت آزاد 58 درصد می باشد که طراحی نانونیوزوم های بر پایه تویین قابلیت زیست دسترسی آن را به طور معنی داری (0/05>P) بهبود بخشید. به طوری که بیشترین قابلیت زیست دسترسی ویتامین D3 برای نانونیوزوم های تویین 20 با نسبت سورفاکتانت به کلسترول (80:20 وزنی/وزنی) حاصل گردید.
    کلیدواژگان: انکپسولاسیون، دستگاه گوارش، قابلیت زیست دسترسی، نانونیوزوم، ویتامین D3
  • سجاد ترابی، مهشید جهادی*، نفیسه قاسمی سپرو صفحات 261-272
    اسپیرولینا پلاتنسیس یک سیانوباکتریوم رشته ای فتوسنتزکننده پلانکتونی است که حاوی مولکول های فعال زیستی و منبع غنی از رنگ دانه هایی مانند فیکوسیانین است. در این پژوهش تاثیر دو عامل مهم هم زدن (20 و 50 دور در دقیقه) و هوادهی (با هوادهی و بدون هوادهی) بر کشت ریزجلبک اسپیرولینا پلاتنسیس و تولید رنگ دانه های طبیعی (فیکوسیانین، آلوفیکوسیانین، کلروفیل و کاروتنویید) در شرایط دمای 28 درجه سانتی گراد، 9=pH، در کشت غوطه وری در فرمانتور همزن دار موردمطالعه قرار گرفت. یافته ها نشان داد هوادهی در تیمارهای با سرعت هم زدن 20 دور در دقیقه باعث افزایش معنی دار غلظت رنگ دانه ها (فیکوسیانین، آلوفیکوسیانین، کلروفیل و کاروتنویید) و زیست توده شد، درحالی که هوادهی در تیمارهای با سرعت 50 دور در دقیقه باعث مهار تولید این ترکیبات گردید. بیشترین غلظت زیست توده، فیکوسیانین، آلوفیکوسیانین، کلروفیل و کاروتنویید به ترتیب 1/39 گرم در لیتر، 136/5، 38، 8/62 و 3/05 میلی گرم در لیتر مربوط به تیمار 20 دور در دقیقه با هوادهی بود. باتوجه به نتایج به دست آمده، هوادهی محیط کشت به صورت معنی داری غلظت آلوفیکوسیانین را افزایش داد (0/05≤P). در شرایط بدون هوادهی، افزایش سرعت هم زدن، غلظت زیست توده را افزایش داد. در سرعت هم زدن 20 دور در دقیقه همراه با هوادهی بیشترین غلظت زیست توده، فیکوسیانین، آلوفیکوسیانین، کلروفیل و کاروتنویید به دست آمد.
    کلیدواژگان: اسپیرولینا پلاتنسیس، فتوبیوراکتور، فیکوسیانین، هم زدن، هوادهی
  • شیدا توکلی، محسن مختاریان* صفحات 273-284
    ماست یکی از محبوب ترین و پرمصرف ترین فراورده های لبنی است که اهمیت بالایی در سبد غذایی افراد دارد. لذا اصلاح و بهبود ویژگی های تکنولوژیکی و تغذیه ای آن از جایگاه ویژه ای برخوردار است. با هدف بهبود ارزش تغذیه ای، کاهش آب اندازی و افزایش قابلیت پذیرش، ماست قالبی با افزودن مقادیر مختلف پروتئین تغلیظ شده هسته نارنج خشک شده به روش انجمادی در سطوح صفر، 1، 2 و 3 درصد تولید شد و خواص فیزیکوشیمیایی (pH، اسیدیته، آب اندازی و گرانروی ظاهری) در روزهای نگهداری 1، 7، 14 و 21 و در دمای 4 درجه سانتی گراد ارزیابی گردید. باوجود اینکه، گرانروی ظاهری و آب اندازی ماست قالبی بدون هیچ گونه افزودنی (نمونه کنترل) به ترتیب تا 2/8 و 5/5 مرتبه طی 21 روز نگهداری و به طور معنی دار (0/05>P) افزایش یافت، پارامترهای یادشده به ترتیب با نرخ های 5/7 و 4/24 مرتبه در نمونه حاوی 3 درصد پروتئین تغلیظ شده هسته نارنج و در شرایط مشابه افزایش داشت. با توجه به اینکه نمونه کنترل فقط 75/5 درصد از بیشینه امتیاز حسی و چشایی (طعم و مزه، رایحه، رنگ و بافت خامه ای) را کسب نمود، ماست تولیدشده با 3 درصد پروتئین تغلیظ شده هسته نارنج تا 93/5 درصد از این ویژگی ها را به دست آورد که متناظر با 52/84 درصد افزایش در پروتئین کل بود
    کلیدواژگان: آب اندازی، ارزیابی حسی، گرانروی ظاهری، ماست قالبی، میوه نارنج (Citrus aurantium)
  • حسین جوینده*، بهروز علیزاده بهبهانی، محمد نوشاد، محسن ابراهیمی همتی کیخاه صفحات 285-298
    میوه سپستان به دلیل آنکه پس از برداشت به سرعت دچار فساد فیزیکی و شیمیایی می گردد، بنابراین باید تدابیری اتخاذ گردد تا بتوان این میوه را برای مدت زمان بیشتری نگهداری و مصرف نمود. یکی از روش های کاربردی جهت افزایش عمر نگهداری میوه ها و سبزی ها، تبدیل آنها به فراورده های مختلف ازجمله ترشی است. در این مطالعه اثر میزان رسیدگی میوه سپستان با 3 درجه مختلف رسیدگی: نارس (میوه سبز)، نیمه رسیده و رسیده بر کیفیت ترشی حاصل از آن طی 90 روز نگهداری در دمای محیط بررسی شد. جهت تهیه ترشی، از مقدار یکسان سرکه 6 درصد (حدود 25 درصد وزن میوه) استفاده شد و ویژگی های فیزیکوشیمیایی، بافت، میکروبی و حسی نمونه ها طی مدت ماندگاری موردارزیابی قرار گرفت. یافته های حاصل از پژوهش نشان داد که طی دوره نگهداری، میزان pH، سفتی، پیوستگی و تمامی ویژگی های حسی نمونه های ترشی کاهش و میزان اسیدیته، چسبندگی و شمارش کپک و مخمر افزایش یافت. همچنین کمترین تعداد باکتری های اسید لاکتیک و شمارش کپک و مخمر در انتهای دوره نگهداری مربوط به نمونه نارس و بیشترین میزان آن مربوط به نمونه رسیده بود. در تمامی دوره نگهداری و به ویژه در انتهای 90 روز نگهداری، نمونه ترشی تهیه شده از میوه نارس به طور معنی داری (0/01>P) از مقبولیت حسی بالاتری برخوردار بود. باتوجه به یافته های به دست آمده از پژوهش حاضر، می توان از میوه نارس سپستان جهت تهیه ترشی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: ارزیابی حسی، باکتری های اسید لاکتیک، ترشی سپستان، درجه رسیدگی، زمان نگهداری
  • رضا کاراژیان*، مریم عامری، نجمه گرد نوشهری، احمد احتیاطی صفحات 299-310
    فیکوسیانین رنگ دانه استخراج شده جلبک اسپیرولینا پلاتنسیس است و در صنایع مختلفی ازجمله صنایع غذایی می تواند جایگزین مناسبی برای رنگ های سنتزی باشد. هدف از این تحقیق تثبیت رنگ دانه فیکوسیانین و ارزیابی روش تثبیت در پایداری رنگ دانه در شرایط مختلف pH می باشد. فیکوسیانین (در غلظت 500 پی پی ام) در محلول های آبی در سه pH (3، 5 و 7) با نسبت های مختلف (0، 75، 150، 225 و 300 پی پی ام) از ترکیبات پلی فنولی رزمارینیک اسید، تانیک اسید، دیگالیک اسید به صورت کوپلیمر مخلوط شد. محلول های حاوی رنگ دانه در ظروف استوانه ای با ابعاد یکسان و در برابر منبع نوری با شدت 7000 لوکس در دمای محیط قرار داده شد. تغییرات رنگ محلول ها  طی بازه 14 روز بررسی شد. ساختار ریزکپسول ها با استفاده از میکروسکوپ الکترونی روبشی بررسی شد. اندازه متوسط قطر ذرات و اندازه گیری پتانسیل زتا ریزکپسول ها با استفاده از دستگاه مخصوص اندازه گیری ذرات تعیین شد. نتایج حاصل از بررسی پایداری رنگ دانه نشان داد که استفاده از ترکیب تانیک اسید به عنوان ترکیب کوپیگمنت کننده اثر مقاومت بیشتری در فیکوسیانین دارد و غلظت 300 پی پی ام بیشترین میزان مقاومت را ایجاد کرده است. مقایسه تصاویر میکروسکوپ الکترونی نشان داد که ریزکپسول های حاوی مالتودکسترین، کروی تر با سطح صاف تر و دارای چین وچروک های کمتری نسبت به ریزکپسول های تهیه شده با صمغ عربی بودند. پایدارترین تیمار رنگ دانه مربوط به پوشش مالتودکسترین در نسبت برابر اسید با رنگ دانه در 7=pH و کمترین پایداری در نسبت 0/4 برابر اسید با رنگ دانه در 3=pH می باشد. اندازه ذرات میکروکپسول ها با نسبت های متفاوت در ترکیبات دیواره بین 159/2996 تا 6006/637 نانومتر متغیر است. همچنین شاخص بس پاشیدگی در میکروکپسول بین 0/299547 تا 3/252826 متغیر است که نشان دهنده پراکندگی بالای ذرات و ناهمگن بودن اندازه ذرات می باشد.
    کلیدواژگان: پایداری، فیکوسیانین، کوپیگمنتاسیون
  • منوچهر نوروز، محمد گلی* صفحات 311-324
    ماست یکی از پرمصرف ترین فراورده های لبنی است که به دلیل ارزش غذایی بالا و اثر سلامتی بخشی آن، اهمیت ویژه ای در برنامه غذایی افراد دارد. در این تحقیق، خصوصیات فیزیکوشیمیایی، کیفی، حسی (بافت، طعم و مزه، احساس دهانی و پذیرش کلی) و میکروبی نمونه های ماست تولیدی حاوی روغن کنجد (1، 2 و 3 درصد) بعد از هموژنیزاسیون در دو فشار 100 و 200 بار، طی دوره نگهداری 21 روز مطالعه شدند. نمونه های دارای روغن کنجد pH بالاتری دارند و با افزایش فشار، میزان pH افزایش نشان داد. طی دوره نگهداری، میزان اسیدیته نمونه ها، روند افزایشی داشت. به علاوه، اندیس پراکسید افزایش یافت و میزان آن در نمونه های حاوی روغن کنجد بیشتر بود. آب اندازی در نمونه های دارای چربی شیر در مقایسه با روغن کنجد بیشتر بود؛ اما میزان آب اندازی با افزایش میزان چربی بخصوص درمورد چربی شیر، کاهش یافت. قانون توان به خوبی با نتایج خصوصیات ریولوژیکی نمونه های ماست برازش شد و افزودن روغن کنجد منجربه تفاوت قابل ملاحظه در خصوصیات بافتی نمونه ها نشد. پارامتر روشنایی نشان داد که تنها نمونه حاوی 3 درصد روغن کنجد و هموژن شده در فشار 100 بار، اختلاف معنی داری با سایر نمونه ها دارد (0/05>P). باوجوداینکه ارزیابی حسی نمونه های تولیدی نشان داد که ماست های حاوی روغن کنجد، با افزایش میزان روغن بافت بهتری را داشتند؛ اما طعم و مزه و احساس دهانی پایین تری را نشان دادند. افزودن روغن کنجد باعث افت پذیرش کلی ماست تولیدی شد که ممکن است ناشی از عدم بوگیری روغن کنجد مصرفی در محصول باشد.
    کلیدواژگان: بافت، روغن کنجد، عمل گرا، کیفی، ماست
  • حامد صابریان*، وحید پاسبان نوقابی صفحات 325-340
    یکی از چالش‎های مهمی که درزمینه استفاده از بتالایین‎ها وجود دارد، پایداری نسبتا پایین آنها بخصوص در برابر نور و حرارت می‎باشد. بنابراین، هدف اصلی این پژوهش، پایدارسازی عصاره بتالایینی استخراجی از چغندرقرمز در برابر تیمارهای حرارتی بود. تاثیر روش ریزپوشانی (با استفاده از مالتودکسترین، صمغ عربی، صمغ فارسی و کنسانتره پروتئین آب پنیر و همچنین غلظت‎های مختلف آلفا و بتاسیکلودکسترین) بر پایداری حرارتی بتالایین‎ها بررسی شد. همچنین تاثیر روش کوپیگمانتاسیون با استفاده از کوپیگمان‎های مختلفی از قبیل اسید گالیک، اسید فرولیک، کویرستین و روتین (در نسبت‎های مولی 100-2/5 به 1 نسبت به بتالایین) و عصاره نسترن کوهی (در دو نسبت مولی 50:1 و 100:1 معادل اسید گالیک به بتالایین) ارزیابی شد. نتایج حاکی از آن بود که از میان دیواره‎های استفاده شده برای ریزپوشانی عصاره بتالایینی، کنسانتره پروتئین آب پنیر از سایرین موثرتر بود و بتالایین بیشتری (81/50 میلی گرم بر 100 گرم پودر خشک) را طی خشک کردن حفظ نمود و پس از به کاربردن ریزکپسول‎ها در نوشیدنی مدل نیز بیشترین بتالایین باقی مانده (48/20 درصد) مربوط به ریزکپسول حاوی کنسانتره پروتئین آب پنیر بود. آلفا و بتاسیکلودکسترین و کوپیگمان‎های فنولی تاثیر معنی‎داری بر پایدارسازی بتالایین نداشتند. عصاره نسترن کوهی در دو نسبت مولی 50:1 و 100:1 (معادل اسید گالیک به بتالایین) موجب افزایش بقاء بتالایین شد و این تاثیر طی نگهداری در دمای تسریع شده و شرایط نور حتی پس از 14 روز نیز مشهود بود؛ به‎طوری که میزان بتالایین نمونه حاوی عصاره نسترن کوهی طی 14 روز نگهداری ثابت باقی ماند.
    کلیدواژگان: پایدارسازی، ریزپوشانی، عصاره بتالائینی، کوپیگمان
|
  • Meysam Komijani, Mohebbat Mohebbi *, Behrouz Ghorani Pages 235-248
    In this study, nanofibers of basil seed gum (BSG) were prepared by electrospinning method. To reduce repelling interaction and helping the process of electrospinning, aiding agents such as polyvinyl alcohol (PVA) can be used. PVA (10% w/v) and BSG (1% w/v) with different volume ratios of 10:90, 20:80, 30:70, 40:60, 50:50, 60:40, 70:30, 80:20 and 90:10 were prepared. According to the SEM images, it was found that a volume ratio of 70:30 from PVA/BSG solution produced the best nanofibers to trap lycopene. The Encapsulation efficiency was in the range of 80.04-91.67%. The effect of lycopene concentration (0.4, 0.6 and 0.8% w/w) on the encapsulation efficiency was investigated. The results showed that the effect of lycopene concentration on encapsulation efficiency was statistically significant (P<0.05). The physical and chemical properties of the BSG/PVA nanofiber containing lycopene were studied with DSC test. The results of the DSC test showed that lycopene lost its crystalline structure and was present in the nanofiber mainly in amorphous form and produced a homogeneous composition. The FTIR analysis showed that there was only physical interaction between the components and no chemical interaction occurred. Generally, the results showed that the system used (BSG/PVA nanofiber) has a high potential for utilization as an appropriate delivery system for increasing bioaccessibility in bioactive compounds.
    Keywords: Basil seed mucilage, bioaccessibility, Electrospinning, lycopene, Nanofibers
  • Hamideh Maqamikia, Vahid Hakimzadeh *, Akram Arianfar, Qadir Rajabzade, Mostafa Shahidi-Noghabi Pages 249-260
    Due to the high nutritional value of vitamin D3 and its instability in various environmental and processing conditions, the need to preserve it through techniques such as capsulation during nutrification is felt. In this study, vitamin D3 was encapsulated in the structure of niosomes based on various surfactants (Span 60, Tween 20, and 80) and cholesterol with ratios (80:20 and 60:40 w/w) using by thin layer hydration-sonication method. It was found that the niosomes prepared with tween 20 and 80 with a surfactant to cholesterol ratio (80:20 w/w) had the lowest mean particle size distribution, lowest polydispersity index, and the highest zeta potential magnitude. Also, these samples had high encapsulation efficiency and their sizes were in the nanoscale. The stability of vitamin D3 was determined during 1 month at refrigerator condition for nanoniosomes samples based on tween 20 and 80 with a surfactant to cholesterol ratio (80:20 w/w). The results showed that tween 20 based nanoniosomes were more stable than tween 80 based samples during 1 month storage. Also, the bioaccessibility of vitamin D3 after complete digestion was evaluated under simulated gastrointestinal conditions. Based on this, it was found that the bioaccessibility of vitamin D3 in the free form is 58%, which the design of nanoniosomes based on tween significantly improved its bioaccessibility (P<0.05). The highest bioaccessibility of vitamin D3 was obtained for tween 20 nanoniosomes at ratio 80:20 of surfactant to cholesterol.
    Keywords: bioaccessibility, digestive system, Encapsulation, Nanoniosome, Vitamin D3
  • Sajjad Torabi, Mahshid Jahadi *, Nafiseh Ghasemisepro Pages 261-272
    Spirulina platensis is a planktonic, photosynthetic filamentous cyanobacterium with bioactive molecules, which is a rich source of pigments such as phycocyanin.In this study, effects of two important factors of agitation and aeration on biomass production of S. platensis and its production of chlorophyll, phycocyanin, allofycocyanin and carotenoids at 28 °C, pH 9 and with agitation rates of 20 and 50 rpm with and without aeration were studied in immersion culture using stirring reactor. Results showed that aeration in treatments with agitation rates of 20 rpm significantly increased concentrations of the pigments (phycocyanin, allofycocyanin, chlorophyll and carotenoids) and biomass. In contrast, aeration in treatments with agitation rates of 50 rpm inhibited pigment production (P<0.05). The highest quantity of biomass and concentrations of phycocyanin, allofycocyanin, chlorophyll and carotenoids respectively were 1.39 g.l-1 and 136.5, 38, 8.62 and 3.05 mg.l-1, which were linked to treatment with aerationat 20 rpm. Based on the current results, aeration of the culture media significantly increased concentrations of allofycocyanin. Under conditions without aeration, increases in agitation rates increased biomass quantities. The highest quantity of biomass and concentrations of phycocyanin, allofycocyanin, chlorophyll and carotenoids were achieved using aeration at an agitation speed of 20 rpm.
    Keywords: Aeration, Agitation, photobioreactor, Phycocyanin, Spirulina platensis
  • Sheyda Tavakoli, Mohsen Mokhtarian * Pages 273-284
    Yogurt is one of the most popular and widely consumed dairy products that it is very important in people's food basket. Thus, the modification and improvement of its technological and nutritional properties has a special place. Aiming to improve nutritional value, syneresis reduction and reach to maximum overall palatability, the set-type yogurt was produced by adding various amount of freeze-dried orange seed protein concentrate at 0, 1, 2 and 3% and physicochemical properties (pH, acidity, syneresis and apparent viscosity) were evaluated at storage days of 1, 7, 14 and 21 at 4 °C. While the apparent viscosity and syneresis of set-type yogurt with no orange seed protein concentrate (control sample) were significantly (P<0.05) increased in the vicinity of 2.8 and 5.5 times during 21 days storage respectively, the noted parameters increased at rates of 5.7 and 4.24 times respectively in yogurt containing 3% of orange seed protein concentrate at the same conditions. While the control sample obtained only 75.5% of its maximum sensory and organoleptic (flavor, aroma, color, and creamy texture) scores, the produced yogurt comprising 3% of orange seed protein concentrate gained up to 93.5% of these attributes that corresponded to52.84% climb in total protein.
    Keywords: Apparent Viscosity, Bitter orange (Citrus aurantium), Sensory Evaluation, Set-type yogurt, Syneresis
  • Hossein Jooyandeh *, Behrooz Alizadeh Behbahani, Mohammad Noshad, Mohsen Ebrahimi Hemmati Kaykha Pages 285-298
    After harvesting of Sepestan (Cordia myxa) fruit, it immediately undergoes the physical and chemical spoilage. Therefore, Sepestan fruit has a limited shelf life and some procedures should be considered so that it could be stored and consumed for a longer period of time. One of the practical methods to enhance shelf life of the fruits and vegetables is their conversion into various products such as pickles. In this study, the effect of ripening extent with three different ripening degrees: unripe/green fruit, semi-ripe and ripe were evaluated on the quality of Sepestan pickles during 90 days of storage at the ambient temperature. For pickle preparation, an identical amount of 6% vinegar solution (about 25% of fruit weight) was used and physicochemical, textural, microbial, and sensorial properties of samples were evaluated during the storage period. The results showed that during the storage period, amounts of pH, hardness, cohesiveness, and all the sensory attributes of all the pickle samples decreased while acidity, adhesiveness, and the counts of lactic acid bacteria and molds and yeasts increased. Furthermore, the lowest number of lactic acid bacteria and molds and yeasts count at the end of the keeping period was related to the unripe sample and the highest amount was related to the ripe sample. Throughout the storage period, particularly at the end of 90 days, pickle sample prepared from unripe fruit had significantly (P<0.01) the highest acceptance. According to the findings of the present study, the unripe Sepestan fruit can be well used for pickle production.
    Keywords: Degree of ripening, Lactic acid bacteria, Sensory Evaluation, Sepestan pickle, Storage period
  • Reza Karazhian *, Maryam Ameri, Najme Gord Noshahri, Ahmad Ehtiati Pages 299-310
    Phycocyanin is a pigment extracted from Spirulina platensis and can be a good alternative to synthetic dyes in various industries, including the food industry. The aim of this study was to stabilize phycocyanin and evaluate the method in pigment stability under different pH conditions. Phycocyanin (500 ppm) in solutions at three pH (3, 5, and 7) with different ratios (0, 75, 150, 225, and 300 ppm) of rosemarinic acid, tannic acid, digallic acid was mixed as a copolymer. These solutions were placed in cylindrical containers of the same size against a light source with an intensity of 7000 lux at ambient temperature. The color changes of the solutions were examined over 14 days. The structure of the microcapsules was examined using a scanning electron microscope. The average particle diameter size and zeta potential measurement of microcapsules were determined using a special particle measuring device. The results of pigment stability study showed that the use of tannic acid as a copigmenting compound has a higher resistance effect on phycocyanin and the concentration of 300 ppm has the highest resistance. The comparison of SEM showed that microcapsules containing maltodextrin were spherical with a smoother surface and had fewer wrinkles than those made with Arabic gum. The most stable pigment treatment is related to maltodextrin coating in the ratio of acid to pigment at pH=7 and the lowest pigment stability in the ratio of 0.4 times acid to pigment at pH=3. The particle size of microcapsules with different ratios in wall compositions varies between 159.2969 to 6006.637 nm. Also, the scattering index in the microcapsule varies between 0.299547 to 3.252826, which indicates the high dispersion of particles and the heterogeneity of particle size.
    Keywords: Copigmentation, Phycocyanin, Stability
  • Manoochehr Norooz, Mohammad Goli * Pages 311-324
    Yogurt is one of the widespread dairy products, which is especially important in people's diets due to its high nutritional value and health-promoting effect. In this study, the physicochemical, quality, sensory, and microbial characteristics of yogurt containing sesame oil (1, 2, and 3%) after homogenization at two pressures of 100 and 200 bar, for 21 days storage was investigated. The samples with sesame oil had higher pH and this value increased with increasing homogenization pressure. During storage, acidity of all yogurt samples increased. Moreover, peroxide value of yogurt increased and this value was higher in sesame oil samples. Syneresis was higher in yogurts with sesame oil, but this value decreased with increasing oil especially in yogurt containing milk fat. Power law was fitted appropriately by experimental data of rheological properties. Sesame oil addition resulted in no significant effect in hardness value of samples in comparison with milk fat. The lightness of yogurts showed that only the sample contained 3% sesame oil and treated at 100 bar pressures had significant difference with other samples (P<0.05). Microbial characteristics of samples were in accordance with institute of standards of Iran. Although, sensory evaluation of samples showed that yogurt containing sesame oil had better texture than yogurt containing milk fat; however, taste and mouthfeel of them showed lower scores. Sesame oil addition caused reducing overall acceptability of yogurts that may be related to the applying of oil without deodorization.
    Keywords: Functional, Quality, Sesame oil, Texture, yogurt
  • Hamed Saberian *, Vahid Pasban Noghabi Pages 325-340
    One of the important challenges about using of the betalains is their low stability against light and heat. Therefore, the main goal of this research was to stabilize the extracted betalain from red beet against thermal treatments. To investigate the thermal stability of the betalain, encapsulation (using maltodextrin, gum Arabic, gum farsi, whey protein concentrate (WPC) and alpha and beta cyclodextrins) and co-pigmentation method using pure co-pigments such as gallic acid, ferulic acid, quercetin and rutin (at different molar ratios of 2.5-100:1 co-pigment/betalain) and rosehip extract (at two molar ratios of 50:1 and 100:1 gallic acid equivalent/betalain) were applied. The results indicated that WPC was the most effective wall material which maintained the higher betalain (81.50 mg/100 g powder) during drying and, after using the microcapsules in the model drink, the highest retained betalain (48.20 %) was related to the WPC microcapsules. Alpha and beta cyclodextrins and pure phenolic co-pigments did not have any significant effect on the betalain stability. Rosehip extract at two molar ratios of 50:1 and 100:1 (gallic acid equivalent/betalain) led to increasing of the betalain retention which was also obvious during storage at accelerated temperature and light condition, even after 14 days; so that the betalain content of the sample containing rosehip extract did not decreaseduring 14 days storage.
    Keywords: Betalain extract, Co-pigment, Encapsulation, Stabilization